foto uitreiking circular award 2019 verspillingsfabriek
foto uitreiking circular award 2019 verspillingsfabriek

De Verspillingsfabriek wint in categorie Biomassa & Voedsel bij Circular Award 2019

22/02/2019 - De Verspillingsfabriek is verkozen tot winnaar in de categorie Biomassa & Voedsel van de Circular Award Business 2019. Voor het tweede jaar op rij ging Nederland Circulair in samenwerking met het Rijksbrede Programma Circulaire Economie van het ministerie van Infrastructuur & Waterstaat op zoek naar de meest iconische circulaire projecten, producten, ondernemingen en publieke instellingen. Initiatiefnemer Bob Hutten: “Ik ben erg vereerd dat we deze onderscheiding toegekend hebben gekregen. Het is een bevestiging dat we iets aanzwengelen en anderen raken met onze poging iets aan het enorme probleem van voedselverspilling te veranderen. ”

Het belangrijkste doel van de Circular Awards is laten zien wat een circulaire economie voor Nederland kan betekenen. In totaal werden 120 inzendingen voor de award op vijf criteria beoordeeld: circulariteit, impact, visie, samenwerking en business model. In vijf categorieën werd een winnaar aangewezen. De Verspillingsfabriek werd verkozen tot winnaar in de categorie Biomassa & Voedsel. Bob Hutten: “De Verspillingsfabriek is de eerste fabriek die voedselverspilling zo grootschalig aanpakt en het aandurft om op deze manier de markt te betreden. Vorig jaar redden we honderdduizenden kilo’s groenten, een schijntje als je kijkt naar de wereldwijde verspilling van een derde van de totale voedselproductie. En met het aanpakken van verspilling pak je niet het hele probleem. Daarom proberen wij op drie niveaus impact te hebben: verspilling voorkomen, verminderen en verwaarden. Daarvoor zoeken we de samenwerking op met andere partijen. Circulair ondernemen is nog pionierswerk en samenwerking tussen bedrijven en kennisinstituten is noodzakelijk. Nu al wordt het platform rondom De Verspillingsfabriek gezien als een belangrijke aanjager en kennisbron voor kansen voor ondernemers in de food- en agrisector. Het winnen van de categorie Biomassa & Voedsel van de Circular Award helpt mee bij het vergroten van de naamsbekendheid en het belangrijke werk van De Verspillingsfabriek en van de Taskforce Circular Economy in Food.”

Prijsuitreiking & lancering Plastic Pact NL
Volgens de jury was de competitie dit jaar sterk en leeft de circulaire economie volop in Nederland. Dat reflecteerde zich zowel in de kwaliteit als kwantiteit van de aanmeldingen. Tijdens de jaarlijkse werkconferentie Circulaire economie van het Rijksbrede Programma Circulaire Economie op 21 februari streed De Verspillingsfabriek samen met de vijf finalisten uit de andere categorieën (Bouw - Smartcrusher, Consumptiegoederen - Auping, Kunststoffen - Attero, Maakindustrie - PaperWise en met een wildcard Naif naar de hoofdprijs: de Circular Award Business 2019. Deze werd dit jaar gewonnen door Auping. Er was ook een Circular Award Public, de prijs voor publieke partijen, die ging naar de Provincie Friesland met de Biocomposiet fietsbrug Ritsumasyl (Drive). De werkconferentie werd afgesloten met de lancering van het Plastic Pact NL: een akkoord met maatregelen van veel partijen (onder meer levensmiddelen, supermarkten, festivals, cateraars, recyclaars  producenten, verpakkers en milieu-organisaties) om minder plastic te gebruiken, meer eenmalige plastic producten en verpakkingen te hergebruiken én meer te recyclen. 

eric_en_bob_citrcular_award.jpg?hash=c095fcb0341dc8f2
Contact

088 664 14 14

Mail ons

Kom langs