Van Pieterburen tot Vaals en van Domburg tot Oldenzaal: De Verspillingsfabriek wil zoveel mogelijk groenten redden om er smaakvolle producten van te maken. We willen de grootste soepfabriek van Nederland worden! Zo kunnen we nog meer werkplekken creëren voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. En producten ontwikkelen met zoveel mogelijk verse ingrediënten, zonder onnatuurlijke e-nummers. Gelukkig zijn consumenten steeds vaker op zoek naar deze echte producten. Zo hopen we steeds meer retailers en horecaondernemers te vinden die onze lekkere producten in het schap of op de kaart zetten. We zeggen altijd dat onze missie is geslaagd als we over een tijd onze deuren kunnen sluiten, omdat we niet meer nodig zijn.
We hebben dus een grotere ambitie dan alleen groenten redden: we willen Nederland op de kaart zetten als het gaat om het bedenken van oplossingen voor verspilling.
De Verspillingsfabriek is een initiatief van ondernemer Bob Hutten. Hij kon het probleem van de grootschalige voedselverspilling niet langer aanzien. Na een pilot in samenwerking met Wageningen Universiteit en Foodsquad, waarbij er overrijpe tomaten van supermarktketen PLUS werden gebruikt voor een verse soep, ging Hutten in 2015 op zoek naar een oplossing om veel grotere reststromen groenten te redden. Zijn oog viel op een 'verspild' fabriekspand in Veghel, waarvan hij een deel verbouwde tot een fabriek met koel- en productieruimtes.
De Verspillingsfabriek redt gedupeerde verse groenten die van telers, versnijders of groothandels overblijven. Van kopjes en kontjes van tomaten tot stronken broccoli en van snijresten tot te kleine uien; van deze verspilde groenten maken we heerlijke soep, saus of stoof.
Met de fabriek wilde Hutten nog een ander statement maken. Namelijk dat je talent ook niet moet verspillen. Te veel mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt zitten zonder werk. Met een baan voel je je van waarde, omdat je met jouw talent mag bijdragen aan de maatschappij. Je doet ertoe en telt mee. Bob Hutten wilde deze mensen de kans geven om te werken en stelde vanaf het begin de deuren van De Verspillingsfabriek voor hen open. Ongeveer 70 % van de mensen die in de fabriek werkt heeft een afstand tot de arbeidsmarkt. De Verspillingsfabriek behaalde in 2017 de hoogste trede op de Prestatieladder Socialer Ondernemen (PSO). Bekijk hier de Oorkonde PSO trede 3.
Samen helpen we voedselverspilling de wereld uit!
Samen helpen we mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt!
Geen kunstmatige toevoegingen, aanzienlijk minder suiker en zout!
Verse, eerlijke producten die ambachtelijk bereid worden!
Producten gemaakt door chefs die top van smaak zijn!
Alain Cracau, Manager Business Development Rabobank