2016 03 10 182935 stretch width900

Missie

Van Pieterburen tot Vaals en van Domburg tot Oldenzaal: De Verspillingsfabriek wil zoveel mogelijk groenten redden om er smaakvolle producten van te maken. We willen de grootste soepfabriek van Nederland worden! Zo kunnen we nog meer werkplekken creëren voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. En producten ontwikkelen met zoveel mogelijk verse ingrediënten, zonder onnatuurlijke e-nummers. Gelukkig zijn consumenten steeds vaker op zoek naar deze echte producten. Zo hopen we steeds meer retailers en horecaondernemers te vinden die onze lekkere producten in het schap of op de kaart zetten. We zeggen altijd dat onze missie is geslaagd als we over een tijd onze deuren kunnen sluiten, omdat we niet meer nodig zijn.

We hebben dus een grotere ambitie dan alleen groenten redden: we willen Nederland op de kaart zetten als het gaat om het bedenken van oplossingen voor verspilling.

Header Verspillingsfabriek 2

Initiatief tegen verspilling

De Verspillingsfabriek is een initiatief van ondernemer Bob Hutten. Hij kon het probleem van de grootschalige voedselverspilling niet langer aanzien. Na een pilot in samenwerking met Wageningen Universiteit en Foodsquad, waarbij er overrijpe tomaten van supermarktketen PLUS werden gebruikt voor een verse soep, ging Hutten in 2015 op zoek naar een oplossing om veel grotere reststromen groenten te redden. Zijn oog viel op een 'verspild' fabriekspand in Veghel, waarvan hij een deel verbouwde tot een fabriek met koel- en productieruimtes.

Geredde tomaten naar soep Productie Verspillingsfabriek 22

Verspilde groenten

De Verspillingsfabriek redt gedupeerde verse groenten die van telers, versnijders of groothandels overblijven. Van kopjes en kontjes van tomaten tot stronken broccoli en van snijresten tot te kleine uien; van deze verspilde groenten maken we heerlijke soep, saus of stoof.

De Verspillingsfabriek web

Verspild talent

Met de fabriek wilde Hutten nog een ander statement maken. Namelijk dat je talent ook niet moet verspillen. Te veel mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt zitten zonder werk. Met een baan voel je je van waarde, omdat je met jouw talent mag bijdragen aan de maatschappij. Je doet ertoe en telt mee. Bob Hutten wilde deze mensen de kans geven om te werken en stelde vanaf het begin de deuren van De Verspillingsfabriek voor hen open. Ongeveer 70 % van de mensen die in de fabriek werkt heeft een afstand tot de arbeidsmarkt. De Verspillingsfabriek behaalde in 2017 de hoogste trede op de Prestatieladder Socialer Ondernemen (PSO). Bekijk hier de Oorkonde PSO trede 3.

Daarom de Verspillingsfabriek

'Voedselverspilling is een maatschappelijk probleem met economische én ecologische kosten. Daarvoor oplossingen vinden is de uitdaging voor bedrijven actief in Food&Agri (F&A). We ontmoeten steeds meer ondernemers met concrete vragen over reststromen, verspilling en hoe van 'afval' weer grondstof te maken. Circulair ondernemen is nog pionierswerk en samenwerking tussen bedrijven en kennisinstituten is daarom noodzakelijk. Wij zien het platform rondom De Verspillingsfabriek als een belangrijke aanjager en kennisbron voor kansen voor ondernemers in de F&A.'

Alain Cracau, Manager Business Development Rabobank

De Verspillingsfabriek in het nieuws

Contact

088 664 14 14

Mail ons

Kom langs