RZNL190529 026 Verspillingsfabriek
RZNL190529 026 Verspillingsfabriek

Nieuw: lang houdbare soepen uit De Verspillingsfabriek

09/07/2019 - Ook zo’n fan van onze soepen en sauzen? Dan hebben we goed nieuws! Ze zijn vanaf nu namelijk ook te krijgen als lang houdbaar product. Waarom de switch van koelvers naar lang houdbaar? Simpel: koelvers leidt ook tot verspilling. Het is beperkt houdbaar in het koelschap. Daarom is het procedé zo aangepast dat we nu lang houdbare soepen en sauzen maken, die in smaak net zo lekker zijn! Zo dringen we voedselverspilling nog verder terug.

Het is altijd onze missie geweest om zoveel mogelijk groente te redden van de verspilling. We wilden onze soepen en sauzen er zo vol mogelijk mee stoppen. Daarom startten we met koelverse, ambachtelijk bereide soepen en sauzen, zonder onnatuurlijke E-nummers erin. Maar we kwamen er achter dat dit ook een vervelend bijeffect had, namelijk de verspilling van producten die niet voor de houdbaarheidsdatum zijn verkocht (of geconsumeerd). Bovendien is er vanuit de retail veel meer vraag naar lang houdbare producten. Op zoek dus naar een oplossing! Ruim een jaar geleden consulteerden we hiervoor Martin Oostrom, een levensmiddelentechnoloog met veel kennis en ervaring op dit gebied. Hij ontwikkelde een nieuw procedé en bracht het team van De Verspillingsfabriek de benodigde kennis bij. Sinds januari is hij als operationeel manager in dienst. Martin: “We hebben een nieuw procedé ontwikkeld voor het bereidingsproces. Normaal gesproken wordt een soep eerst gekookt, dan verpakt en daarna nogmaals verhit om lang houdbaar te maken. Wij bereiden de soepen en sauzen koud, waarna we ze eenmalig verhitten in de Steriflow. Zo weten we de kwaliteit gelijk te houden aan die van koelverse soepen en sauzen.” 

Chefs proeven geen verschil
Op dit moment is Martin met zijn team druk bezig om alle recepturen van de koelverse soepen en sauzen ‘om te bouwen’ naar lang houdbare. Daarbij krijgt hij hulp van chefs en Mart Kuipers, onze productontwikkelaar. Martin: “We hebben de soepen laten proeven door chefs en zij proefden niet dat het om een lang houdbaar product ging. Ook onze afnemers betrekken we bij deze ontwikkeling. Zo is de eerste lang houdbare ketchup binnenkort op de markt. Voor een grote retailer maken we een 500 milliliter fles vol geredde tomaten. We gebruiken dus in de basis verse tomaten in plaats van tomatenpuree. Toch smaakt de saus zoet zonder veel suiker toe te voegen. Als je als basis tomatenpuree gebruikt, vraagt dit in verband met de zure smaak vaak om meer suiker om het zuur te overtreffen. We willen uiteindelijk naar een productie van ruim 60 % lang houdbare producten en ruim 30 % koelvers. En dit jaar willen we 240.000 kilo groente redden.” 

Ben je ook zo benieuwd hoe onze lang houdbare soep smaakt? Je kunt hem al kopen bij Sligro en Albert Heijn. Voor die laatste maken we Buitenbeentjes soep in de varianten Tomaten-crèmesoep en Italiaanse tomatensoep van de reststromen van Albert Heijn zelf. 

Smaakt dit naar meer? Neem dan contact op met Eric Habraken.


Contact

088 664 14 14

Mail ons

Kom langs