Brabant neemt voortouw 
met innovatie in voedselketen

13/07/2017 - Uit maar liefst 100 inzendingen heeft een jury met daarin experts op het gebied van voedsel en hospitality een keuze gemaakt: tien initiatieven om de Brabantse foodbranche te verbeteren worden werkelijkheid. Deze zoge-naamde ‘Brabantse Keukens’ werken op hun eigen manier aan innovatieve oplossingen in de voedselketen. Dit gebeurt in het kader van We Are Food 2018.

Dit betekent de start van een voor Nederland uniek initiatief: 2018 bestaat tien maanden lang uit een podium voor innovaties in de wereld van voedsel en gastvrijheid. “Deze plannen komen van de ondernemende Brabanders zelf. We zetten hiermee concrete stappen naar een duurzamer Brabant’, aldus gedeputeerde Anne-Marie Spierings.

De ideeën beslaan een breed spectrum: van het voorkomen van voedselverspilling tot gezond en innovatief en beter eten op scholen, in ziekenhuizen en tijdens festivals. Er zijn tien Brabantse Keukens benoemd, waaronder De Verspillingsfabriek, met ieder een KeukenChef die onder meer de beschikking krijgt over startgeld en ondersteuning door een expert zodat ‘hun’ Keuken naar een hoger niveau getild kan worden. In 2018 - als Brabant Europese Regio voor Gastronomie is - staan de tien Keukens elk een maand lang volop in de spotlights.

Maart: De maand van Verspilling  

Keukenchef: Bob Hutten, De Verspillingsfabriek (Noordoost Brabant). In Brabant maken we als eerste provincie van Nederland serieus werk van het tegengaan van en de bewustmaking over verspilling. Dat wordt bij zowel consumenten als bij ondernemers voor het voetlicht gebracht, met een breed programma gericht op bewustmaking van wat verspilling nou eigenlijk is. De pijlers van het programma zijn voorkomen en reduceren van verspilling en beter gebruiken wat er overblijft. In deze maand sluiten de Ecokoks aan. Dit initiatief van VELT (Vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren) en de Brabantse Milieu Federatie wil Brabant breed jonge eco-koks opleiden. Deze koks moedigen vervolgens consumenten aan te improviseren met voedseloverschotten om zo verspilling tegen te gaan.

Klik hier voor meer informatie over de 10 geselecteerde Keukens.

De bijna 90 inzendingen die niet direct gekozen zijn, sluiten goed aan bij tien gekozen thema’s. Zij worden dan ook uitgenodigd om mee te doen in één van de tien Keukens.

Dutch Argi Food Week 

Tijdens de Dutch Agri Food Week medio oktober presenteren de tien teams hun plannen aan het grote publiek. Dan zal duidelijk zijn hoeveel ondernemers daadwerkelijk een rol gaan spelen in We Are Food en op welke wijze zij hun plannen klaar hebben gestoomd voor 2018.

Juryvoorzitter Hans Steenbergen: “We zijn overdonderd door het enthousiasme en de creativiteit. Brabant heeft zichzelf bewezen: ondernemerschap en het verduurzamen van de voedselketen gaan hand in hand. Dit bewijst dat Brabant het verschil kan maken met een nieuwe voedselagenda”.

De jury bestond uit Hans Steenbergen (voorzitter, Food Inspiration), Marian Wagemakers (Dalco), Annelies Hermsen (Food designer), Jan Dirk van der Voort (Remeker Kaas), Joks Janssen (Brabant Kennis) en Hanna Polman (Unilever).


O

Over We Are Food

Brabant is in 2018 Europese Regio van de Gastronomie. De provincie Noord-Brabant en AgriFood Capital zijn initiatiefnemers van We Are Food en lid van een netwerk van Europese regio’s die het thema gastronomie en duurzaam en gezond eten op de internationale agenda willen zetten. Ook de regio's West-Brabant en Hart van Brabant werken mee aan We Are Food.

We Are Food 2018 + De Verspillingsfabriek

Contact

088 664 14 14

Mail ons

Kom langs