De Verspillingsfabriek wint WSD Innovatieaward

10/11/2016 - De Verspillingsfabriek heeft op donderdag 10 november de WSD Innovatieaward gewonnen. WSD introduceerde de award ter ere van haar 60-jarig jubileum en wil hiermee innovatie stimuleren op het gebied van werken met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Directeur Corien Poederbach van De Verspillingsfabriek: “Het is onze missie om verspilling tegen te gaan. Verspilling van voedsel en van talent. Het is fantastisch dat we deze waardering krijgen van WSD en ik hoop van harte dat we hiermee andere ondernemers over de streep kunnen trekken.”

In De Verspillingsfabriek werken voornamelijk mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Poederbach: “Structuur en een veilige werkomgeving creëren waren vanaf het begin top of mind. En dus stelden we onszelf vragen. Wordt het niet te veel, is het niet te ingewikkeld? Kan dit werk ook zittend of moet je kunnen staan? Hoeveel moet je kunnen tillen? Van alle taken in het werkproces maakten we een inschatting wat wel en niet te doen is voor mensen met een arbeidsbeperking. En per handeling bekeken we wat iemand moet kunnen. Daardoor konden we het werkproces zo inrichten dat het aangepast is aan de doelgroep. Zo hebben we een werkbare omgeving geschapen waarin iedereen zich op zijn of haar plek voelt. Onze vastgelegde workflow vormde de basis voor de selectiegesprekken met de kandidaten voor de eerste functies. Deze eerste medewerkers kwamen vanuit de participatiewet via WSD.”

Inzet WSD

WSD zet zich al 60 jaar in voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Zij werken in alle denkbare branches en zijn het voorbeeld dat mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt zich verder kunnen ontwikkelen in hun werk. In De Verspillingsfabriek heeft 75% van de mensen die in de productie werkt een afstand tot de arbeidsmarkt. Dagelijks maken zij soepen, sauzen en ragouts van geredde groenten waar helemaal niks mis mee is. Misvormde courgettes en de kontjes van tomaten bijvoorbeeld. Maar ook het overschot van boeren, telers en tuinders en reststromen van professionele versnijders. In de retail worden deze producten verkocht onder het label Barstensvol, onder andere bij Emté supermarkten. Poederbach: “Groeien naar geluk, van betekenis zijn en jezelf maximaal ontwikkelen, dat gunnen wij iedereen. Niet ieder bedrijf durft hier aan. Ben je louter uit op winst, dan moet je hier niet aan beginnen. De begeleiding van onze mensen is een belangrijk aandachtspunt, we investeren dan ook veel in opleiding en de lagere arbeidsproductiviteit nemen we op de koop toe. Maar ik haal hier zoveel voldoening uit en geniet elke minuut van wat wij hier aan het doen zijn. Mijn samenwerkers voelen zich gewaardeerd en gaan elke dag fluitend naar hun werk. Dat is van onschatbare waarde voor mij. Elke dag is het een feest om samen met hen onze smaakvolle soepen en sauzen te maken. Voor mij is het winnen van de award wederom een bevestiging om vol gas door te gaan. Zodat we enerzijds het gigantische probleem van voedselverspilling aanpakken en anderzijds mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt de kans geven om uit te blinken in hun werk.”

In het jubileumjaar van WSD nomineerde zij acht organisaties vanwege hun innovatieve activiteiten op het gebied van werken met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Daar bleven er uiteindelijk drie van over: Koninklijke Landmacht, legerplaats Oirschot, Gascogne uit Eindhoven en De Verspillingsfabriek uit Veghel. Ruim 50% van de gasten van MVO-platform Aantwerk stemden op 10 november voor de innovatie van De Verspillingsfabriek.
Contact

088 664 14 14

Mail ons

Kom langs