20180304 142734
20180304 142734

Eerste open dag bij De Verspillingsfabriek een groot succes

05/03/2018 - Wat een overweldigende opkomst was er afgelopen zaterdag bij de eerste open dag van De Verspillingsfabriek. Meer dan 2000 mensen kwamen proeven en kijken. Eja Praasterink, namens AgriFood Capital de programmaleider van de maand tegen verspilling: “Ik ben aangenaam verrast en trots dat zoveel mensen zijn gekomen om een kijkje te nemen en te komen proeven. Mensen waren oprecht geïnteresseerd, nieuwsgierig en bereid om na te denken over verspilling.”

Vanaf het moment dat de deuren open gingen, was het druk. We moesten extra presentaties inlassen en ook de medewerkers die mensen rondleidden konden de drukte bijna niet bijbenen. Gelukkig waren de reacties heel erg positief. Over de smaak van de soep, maar ook over waar de bedrijven samen in THREE-SIXTY mee bezig zijn en de voorlichting en tips die ze kregen om zelf voedselverspilling te verminderen. Eja: “Wat ik vaak gehoord heb, is dat mensen van zichzelf dachten niet te verspillen. Hier werden ze met de cijfers geconfronteerd en zagen ze dat kleine restjes samen zorgen voor een enorme berg verspilling. Wat ik ook opvallend vond, is dat de oudere generatie zich nog heel bewust is van de waarde van voedsel en de manieren waarop je met restjes omgaat.”

20180304_142528.jpg?hash=e525decc701c31bd

Voor jong en oud
Voor de bezoekers viel er veel te beleven en aan jong en oud was gedacht. Duidelijke visuals over verspilling en leuke elementen op de looproute: een selfie met een pop-up Bob Hutten om te delen via social media, een receptenwedstrijd met kliekjes, raden met hoeveel kopjes en kontjes van tomaten je een X aantal liter soep maakt en een corner voor de kids. Vanuit het Voedingscentrum waren maatbakjes, koelkastklemmen en stickers beschikbaar gesteld. En de medewerkers van No Food Wasted waren aanwezig om uit te leggen hoe de app werkt die ze hebben ontwikkeld.  Eja: “Ik heb heel veel positieve reacties gehoord, en soms ook wat teleurstelling. Mensen mochten niet in de productieruimte van De Verspillingsfabriek naar binnen. Ze konden dus wel een blik in de ruimtes van de fabriek werpen vanuit de gangen en het proeflokaal boven, maar vanwege hygiënevoorschriften mocht de ruimte waar wordt gekookt niet betreden worden. Gelukkig was er na uitleg wel begrip voor en was er natuurlijk nog veel meer te zien.” Veel mensen namen ook een soepje mee naar huis, en bij de uitgang was er de mogelijkheid om zich in te schrijven voor het pop-up restaurant dat op 24 en 25 maart open is. Op die dagen kunnen gasten lekkere gerechten proeven die met restproducten zijn bereid.

Nog een open dag: 18 maart
Op 18 maart zetten De Verspillingsfabriek en THREE-SIXTY de deuren opnieuw open. “Van de week zitten we om te evalueren,” zegt Eja. “We willen in ieder geval zorgen voor meer mensen voor de voorlichting en de routing nog meer optimaliseren. We hopen op net zo’n hoge opkomst.”

Ben je nieuwsgierig geworden? Kom dan op 18 maart langs bij de tweede open dag! Je bent van harte welkom tussen 11.00 en 16.00 uur.

20180304_144443.jpg?hash=d4d8a18e497683e3

20180304_143444.jpg?hash=671c0a777b639b82

20180304_142632.jpg?hash=e21369476fb2706c

20180304_144535.jpg?hash=c6d904ff9f299167

20180304_144945.jpg?hash=ee48180a86341b59

20180304_151454.jpg?hash=73e8094e2959fe17

Contact

088 664 14 14

Mail ons

Kom langs