Header hoe het werkt
Header hoe het werkt

Hoe komen we nou
tot die heerlijke soepen?

Header Verspillingsfabriek 3

Hoe het werkt

Een lading beschadigde courgettes, te kleine uien, bobbelige pompoenen, een partij verkeerd gelabelde tomaten, snijresten van bloemkool en broccoli, paprika’s met vlekken… allemaal voorbeelden van reststromen waar wij wel raad mee weten. En zo kunnen we helaas nog wel even doorgaan. Natuurlijk willen we zoveel mogelijk groenten redden, maar we willen onze afnemers ook garanderen dat we hen producten kunnen blijven leveren. Van een aantal producten is er een grote en continue reststroom, zoals tomaten, broccoli, courgettes, paprika en uien. Deze verwerken we in zoveel mogelijk verschillende producten. Zo gaan de kopjes en kontjes van de tomaten in de soep, ketchup, passata en pizzasaus. Sommige seizoensgroenten, zoals pompoen in de winter, worden ineens als grote partij aangeboden. Ook deze eenmalige reststromen verwerken we tot smakelijke producten.

Paprika banner
Paprika banner

Ook reststromen in de aanbieding?

2016 03 10 18.39.52

Het Proeflokaal

De Verspillingsfabriek heeft een speciaal Proeflokaal. Hier worden reststromen beoordeeld op bruikbaarheid, recepturen ontwikkeld en getest. Dus wat kunnen we met het aanbod te kleine aardappelen? In wat voor recepturen kunnen we deze broccoli stronken verwerken? Hoeveel reststromen kunnen samenkomen in 1 receptuur?

Elk recept wordt door onze productontwikkelaar eerst op kleine schaal bedacht, gemaakt en geproefd. Zie het als koken uit een kookboek waarbij hoeveelheden per ingrediënten in staan en een bereidingswijze is bepaald. Zodra het recept goed wordt beoordeeld op kleur, consistentie, structuur, mondgevoel, smaak en voedingswaarde wordt het opgeschaald om bereiding in een grotere hoeveelheid mogelijk te maken. Daarna maken we een proefcharge die na goedkeuring uiteindelijk als eindproduct wordt opgenomen in onze zogenaamde systemen zodat de specificaties van het recept vastliggen.

Verspillingsfabriek plattegrond

Productieproces

Als je kijkt naar de lay-out van de fabriek, zul je zien dat de logistiek compleet is afgestemd op de productie. De reststromen gaan als een logische werkstroom door het bedrijf. Door de vele laaddocks en enorme (gekoelde) opslag ( 1000m2!) kunnen we veel reststromen aannemen en opslaan. Het wassen, snijden en de verdere verwerking gebeurt in de snijkeuken waarna het via een tussenkoeling naar de productiekeuken gaat. Hier staan twee grote ketels van ruim 500 liter om te koken. Het afvullen en terug koelen gebeurt tevens in deze keuken, waarna de zakken gepasteuriseerd en aansluitend geëtiketteerd kunnen worden. De eindproducten worden uiteindelijk koel bewaard in de opslag, klaar voor transport.

In de productie komen werken?
EWalvisch 230316 DeVerspillingsfabriek 029

Voedselveiligheid

Kwaliteit is kracht. Om te zorgen dat we een prominente plek krijgen in de schappen, moet het product niet alleen lekker zijn maar ook aan strenge voorwaarden voldoen. Daarom werken we met een voedselveiligheidssysteem volgens de principes van HACCP. In 2016 zijn we gestart met de productie en streven we naar het zo snel mogelijk behalen van een FSSC 22.000 certificaat. Daarmee willen we aantonen dat onze productie voldoet aan de strenge basisvoorwaarden voor voedselveiligheid. Een FSSC 22.000 certificering draagt bij aan een nauwkeurige analyse van de risico's, de beheersing ervan en een continue verbetering van voedselveiligheid. Dit certificaat is erkend door het GFSI, het wereldwijde samenwerkingsverband van retailers, en voldoet daarmee aan de eisen van klanten en opdrachtgevers. Ook bedrijven en organisaties die niet bij het GFSI zijn aangesloten erkennen de waarde van een FSSC 22.000 certificaat.

Snoeptomaten
Snoeptomaten

Jouw reststromen ook liever naar de fabriek, dan naar de afvalverwerker?

Contact

088 664 14 14

Mail ons

Kom langs