Op vrijdag 20 oktober startte de campagne met de presentatie van de Verspillingsbox, een Gered-Goed Box met daarin de Barstensvol tomatensoep. De directeuren van Rabobank en Natuur & Milieu Wiebe Draaier en Tjerk Wagenaar presenteerden de Gered-Goedbox. Een doos vol gave producten en recepten waarmee voedselverspilling geen kans krijgt. Producten die gemaakt worden van restgroente en fruit bijvoorbeeld, maar ook producten die juist handig in te zetten zijn om van je restjes weer een volwaardige maaltijd te maken. Daarbij leveren wij recepten die ervoor zorgen dat alles wat je in huis haalt om het gerecht te maken, op verschillende manieren wordt gebruikt in meerdere recepten. Zo zorg je ervoor dat je met niks blijft zitten en benut je de volledige waarde van je voedsel. Op de website van Natuur & Milieu (www.natuurenmilieu.nl/voedselverspilling) staan tips en vind je recepten om minder voedsel te verspillen en kunnen slimme oplossingen worden geprobeerd of besteld.
Fotocredits: Fotografie Roefs
Voorafgaand aan de campagne vond een consumentenonderzoek plaats van Natuur & Milieu en de Rabobank, uitgevoerd door Motivaction. De uitkomst daarvan is dat als ons eten twee keer zo duur zou zijn als nu, 24% van de Nederlanders verwacht vrijwel niets meer weg te gooien. 'Op basis van deze cijfers kunnen we concluderen dat duurder voedsel een goede prikkel is om veel minder te verspillen,' aldus Talitha Koek, woordvoerder bij Natuur & Milieu. 'Het eten in Nederland is relatief goedkoop in vergelijking met de ons omringende landen. Daarom pleiten we voor een 'echte prijs' voor voedsel waarin de milieukosten ook worden meegerekend en de boer een goede prijs krijgt. Met als voordeel dat er ook nog minder wordt weggegooid.'
Fotocredits: Fotografie Roefs
Nederlandse consumenten gooien jaarlijks voor 2,5 miljard euro aan eetbaar voedsel weg. Per persoon is dit 150 euro (bron: Milieu Centraal). In totaal gooien we in Nederland 800 miljoen kilo voedsel weg en verspillen we daarmee drie megaton CO2. Zonder verspilling thuis zou de uitstoot per Nederlandse consument met 1,5% afnemen. Dit staat gelijk aan de uitstoot van ruim een miljoen auto's.
'De Rabobank kan als organisatie zelf bescheiden bijdragen aan het verminderen van voedselverspilling. We kunnen als wereldwijde Food&Agri-bank wel echt impact maken, door financiering van oplossingen in de gehele F&A-keten. En bovendien door samen te werken met duurzame koplopers zoals De Verspillingsfabriek en met maatschappelijke partners,' zegt Bas Rüter, directeur Duurzaamheid Rabobank over de samenwerking.
Bron: Youtube, opinieonderzoek voedselverspilling